Felix Polska Rozwiń menu

Felix laureatem

Superbrands 2014/15 Poland

Orzechowe ciekawostki

Orzechowe ciekawostki

Orzechy

Orzechy to nie tylko smaczna, ale również zdrowa przekąska. W ich skład wchodzą głównie „dobre” tłuszcze nienasycone, które chronią orzechowych smakoszy przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Wiedzą o tym dobrze mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego – orzechy znalazły stałe miejsce w ich diecie, podobnie jak warzywa i owoce morza. Porcja orzechów zawiera też wiele witamin i minerałów. Ponadto, w przeciwieństwie do owoców sezonowych, orzechy są dostępne w Polsce przez cały rok, co umożliwia włączenie ich na stałe do jadłospisu.

Rozwiń, aby czytać dalej

Orzeszki to nie tylko przekąska. To również idealny składnik wielu różnych dań. Z ich udziałem można przygotować wykwintny obiad (np. żeberka w sosie miodowo-migdałowym) lub urodzinowy deser (np. tort orzechowy).

Istnieje wiele gatunków orzechów, spośród których każdy charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, miejscem pochodzenia i walorami odżywczymi. Oto niektóre z nich:

Orzeszki ziemne - rośliny strączkowe pochodzące z Ameryki Południowej; wpływają pozytywnie na proces odbudowy tkanek, pomagają wzmacniać układ nerwowy oraz skórę.

Orzechy włoskie - rosną głównie w Ameryce (Kalifornia), Francji i Indiach; przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wspierają też układ odpornościowy i hormonalny.

Orzechy laskowe - pochodzą z Turcji, ale występują też w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego; pomagają wzmacniać układ sercowo-naczyniowy i zapobiegać nowotworom.

Pistacje - rosną m.in. w Afganistanie, Pakistanie, Indiach, Grecji i Turcji; wpływają korzystnie na metabolizm, pomagają wzmacniać zęby i kości.

Migdały - pochodzą z Azji, obecnie rosną też w Hiszpanii, Ameryce (Kalifornii) i we Włoszech; ułatwiają trawienie, posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia.

Nerkowce - krajem ich pochodzenia jest Brazylia, dziś rosną też w Mozambiku, Tanzanii, Kenii, Indiach i Brazylii; pomagają wzmacniać kości, wspierają również aktywność enzymów w organizmie oraz działanie układu krwionośnego.

Więcej informacji znajdziesz na stronie: www.aboutnuts.com

Orzech macadamii
Orzech macadamii uznawany jest za energetycznego giganta, gdyż posiada ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych i rekordową ilość żelaza. Dzięki temu wydatnie wpływa na dotlenienie i ukrwienie organizmu.
Portugalscy handlarze niewolników
Portugalscy handlarze niewolników uważali orzechy ziemne za bardzo cenny i pełnowartościowy pokarm dla przewożonych na statkach niewolników.
Orzechy
Podczas dojrzewania orzechy rosną, co powoduje otwarcie skorupki i z tego powodu Hindusi nazywają je śmiejącymi się orzeszkami.
Migdały
Sok wyciśniętych ze świeżych migdałów zwany Orszadą jest bardzo odżywczym i aromatycznym napojem zalecanym ludziom chorym i rekonwalescentom.
Orzech ziemny składniki
Orzech ziemny jest naturalnym źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składników takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko, witaminy i sole mineralne.
Orzech brazylijski
Orzech brazylijski nie jest orzechem, lecz nasieniem zawartym w kulistym, brązowym owocu o twardej powłoce.
Orzeszki ziemne rośliny
Orzech ziemny jest rośliną Ameryki Południowej, a w Europie orzechy pojawiły się w XVI wieku wraz z podbojami konkwistadorów.
Migdały
Ojczyzną migdałowca jest Azja. Jest on uprawiany od Armenii, po Iran i Azję Mniejszą, współcześnie największe pola uprawne tego orzecha znajdują się w Kalifornii, Australii i Ameryce Południowej, chociaż 2/3 produkcji światowej pochodzi z Hiszpanii, Portugalii, Włoch i Grecji.
Orzechy migdałowca
Orzechy migdałowca są składnikiem afrodyzjaków i nadają magiczną moc napojom miłosnym.
Orzech nerkowca
Orzech nerkowca dojrzewa w owocu przypominającym wyglądem i wielkością gruszkę, składającym się z dwóch części: mięsistej łodygi oraz wyrastających z górnej części nerkowatego orzecha podobnego do nasienia fasoli. Łodyga zwana też "jabłkiem nerkowca" o słodkim smaku doskonale nadaje się na dżemy, soki a nawet napoje alkoholowe.
Resweratrol
Orzeszki ziemne zawierają resweratrol, substancję która ma właściwości antyutleniające, dostając się do krwioobiegu nie dopuszcza do utlenienia cholesterolu i odkładania produktów utleniania w organizmie człowieka, dzięki temu orzechy zapobiegają miażdżycy.
Orzech ziemny,
Orzech ziemny, jak sama nazwa wskazuje nie rośnie jak pozostałe orzechy na drzewach bądź krzewach lecz na małych krzakach (30-60 cm), które kwitną nad ziemią lecz owocują pod ziemią.
Orzechy włoskie
Drzewo orzecha włoskiego wywodzi się z Bliskiego Wschodu i Bałkanów, lecz dziś rozpowszechnione jest w wielu regionach świata z powodzeniem rośnie także w Polsce.
Na plantacjach
Na plantacjach rosną zarówno męskie i żeńskie drzewa pistacjowe. Drzewa męskie nie owocują, ale ich rolą jest zapylenie kwiatów drzew żeńskich.
Owoc drzewa pistacjowego
Owoc drzewa pistacjowego podobny jest do oliwki. Pistacje rosną w kiściach podobnych do kiści winogron.
Tłuszcz zawarty w orzechach
Tłuszcz zawarty w orzechach to pozbawiony cholesterolu olej arachidowy, zawierający 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) nie wytwarzanych przez ludzki organizm, ale koniecznych do jego funkcjonowania. NNKT umożliwia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, wzmacniają odporność organizmu, ułatwiają wzrost i oddychanie komórek. Najważniejszą cechą NNKT jest obniżanie podatności ludzkiego organizmu na choroby serca.
Orzechy ziemne
Orzechy ziemne to najbogatsze źródło witaminy E - witaminy młodości, która według naukowców zapobiega powstawaniu nowotworów, reumatyzmu i miażdżycy naczyń. Istotne znaczenie dla organizmu człowieka mają witaminy z grupy B, których w orzechach ziemnych nie brakuje. W 100g orzechów ziemnych zawarte jest 2/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę B1. Wysoka jest także zawartość witaminy B3 wpływającej na równowagę psychiczną, koncentracje i sprawność umysłową człowieka. Orzechy ziemne to źródło witaminy A korzystnie wpływającej na wzrok i skórę człowieka.