Felix Polska Rozwiń menu

Felix laureatem

Superbrands 2014/15 Poland
undo Wszystkie przepisy

Nasze przepisy

Nasze przepisy

Batoniki GRANOLA z masłem orzechowym (bez pieczenia) Batoniki GRANOLA z masłem orzechowym (bez pieczenia)
Deser Deser

Batoniki GRANOLA z masłem orzechowym (bez pieczenia)

SkładnikiSkładniki

  • płatki owsiane 1/2 szklanki
  • otręby pszenne 1/2 szklanki
  • koktajl orzechowy Felix 1/2 szklanki
  • garść ulubionych suszonych owoców
  • ziarna, nasiona, pestki 1/2 szklanki
  • miód 1/2 szklanki
  • masło orzechowe 1/2 szklanki
  • szczypta soli gruboziarnistej

WykonanieWykonanie

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna, nasiona, pestki i posiekane orzechy. Suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty. Po dwóch minutach owoce odcedzić i dodać do miski z płatkami owsianymi. Wymieszać. Następnie przygotować masło orzechowe. Do malaksera lub blendera wsypać prażone orzeszki ziemne i miksować do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy. Miód i pół szklanki masła orzechowego delikatnie podgrzać, aby składniki się połączyły. Dodać do miski z płatkami owsianymi i wymieszać. Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka dodać więcej miodu lub masła orzechowego. Masę przełożyć na blaszkę (o wymiarach 20 x 20 cm) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć. Na granoli rozsmarować 4-5 łyżek masła orzechowego. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień granolę posypać solą gruboziarnistą, wyjąć z blaszki razem z papierem i pokroić na kawałki.