Felix Polska Rozwiń menu

Felix laureatem

Superbrands 2014/15 Poland
undo Wszystkie przepisy

Nasze przepisy

Nasze przepisy

Domowe orzechowe krakersy z puree dyniowym i posypką z nerkowców Domowe orzechowe krakersy z puree dyniowym i posypką z nerkowców
Przekąski Przekąski

Domowe orzechowe krakersy z puree dyniowym i posypką z nerkowców

SkładnikiSkładniki

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka z orzechów nerkowca 1 szklanka
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • oliwa roślinna 3 łyżki
  • jogurt grecki 1 szklanka
  • sól morska do posypania
  • grubo posiekane orzechy do posypania wierzchu 1 łyżka
  • Dodatki: puree z dyni zwyczajnej 4 łyżki
  • grillowana gruszka 1 szt.
  • ser Danish blue 2 łyżki
  • garść grubo posiekanych nerkowców

WykonanieWykonanie

Jeśli nie posiadasz puree dyniowego w słoiku ze swojej spiżarni, wystarczy że kilka plastrów dyni upieczesz z dodatkiem soli i pieprzu dzień wcześniej w temperaturze 180 przez około 20 minut, a następnie upieczoną dynię zmiksujesz blenderem ręcznym na puree. Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć na posypany mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Wyciąć okrągłym wykrojnikiem z ciasta koła, które należy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków, posypać każde kółko drobnymi orzechami i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 na 20 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, następnie wyłożyć na każdym kółku po łyżeczce puree dyniowego, pół plasterka grillowanej gruszki i wszystko posypać pokruszonym pleśniowym serem oraz grubo posiekanymi nerkowcami.

Produkty powiązane z przepisemProdukty powiązane z przepisem