Felix Polska Rozwiń menu

Felix laureatem

Superbrands 2014/15 Poland
undo Wszystkie przepisy

Nasze przepisy

Nasze przepisy

Orzechowe spring rollsy Orzechowe spring rollsy
Przekąski Przekąski

Orzechowe spring rollsy

SkładnikiSkładniki

  • płaty papieru ryżowego 8 szt.
  • makaron ryżowy 25g
  • marchewka 1/2
  • ogórek szklarniowy 1/2
  • średnia papryka 1/3
  • garść orzechów ziemnych prażonych bez soli Felix
  • cebula dymka 1 szt.
  • chilli (opcjonalnie) lub tabasco
  • sos sojowy 2 łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • sok z limonki 1 łyżeczka
  • brązowy cukier 1/2 łyżeczki
  • ząbek czosnku

WykonanieWykonanie

Warzywa umyć i posiekać na drobne paseczki, przełożyć do miski. Składniki na marynatę (sos sojowy, oleju sezamowy,sok z limonki, łyżeczka brązowego cukru i drobno posiekany ząbek czosnku) wymieszać ze sobą i zalać warzywa. Odstawić na co najmniej 20 min. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Płat papieru ryżowego moczyć przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i odłożyć na talerz. Na środku położyć łyżeczkę makaronu ryżowego, warzywa, posypać łyżeczką orzechów ziemnych i pokrojonym szczypiorkiem. Można tutaj dodać chilli lub polać tabasco. Zawijać tak samo jak krokiety, najpierw z góry i z dołu, a później do środka boki. Przełożyć do pudełeczka, sos podzielić na 2 szczelne słoiki. Rollsy moczyć w sosie i zajadać, bo są pyszne i doskonale chrupią, a to dodatkowa stymulacja dla mózgu! Zamiast marynaty, możemy podać sos słodko-ostry.