Felix Polska Rozwiń menu

Felix laureatem

Superbrands 2014/15 Poland
undo Wszystkie przepisy

Nasze przepisy

Nasze przepisy

SZASZŁYKI Z KACZKI Z SOSEM SATAY I ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ SZASZŁYKI Z KACZKI Z SOSEM SATAY I ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ
Danie główne Danie główne

SZASZŁYKI Z KACZKI Z SOSEM SATAY I ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

SkładnikiSkładniki

  • pierś z kaczki 300 g
  • sos sojowy 3 łyżki
  • gruby pieprz do smaku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szalotki 3 szt.
  • pasta orzechowa 100% orzechów „Felix” 5 łyżek
  • olej sezamowy 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • otarta skórka z jednej limonki
  • mleko sojowe 150 ml
  • woda 150 ml
  • ostra papryka
  • sos sojowy
  • sól do smaku
  • pęczek świeżej kolendry

WykonanieWykonanie

Pierś z kaczki bez skóry pokroić w długie paski, doprawić sosem sojowym, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie nadziać na patyczki do szaszłyków, natłuścić olejem i krótko podsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, dodać pastę orzechową, olej sezamowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i całość prażyć na patelni przez kilka minut. Następnie dodać skórkę z limonki, mleko sojowe i wodę. Doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Całość zagotować. W razie potrzeby, gdyby sos zbytnio zgęstniał, dolać wody. Szaszłyki podawać z ulubionym ryżem posypane posiekaną kolendrą. Smacznego!

Produkty powiązane z przepisemProdukty powiązane z przepisem