Felix Polska Rozwiń menu

Felix laureatem

Superbrands 2014/15 Poland
undo Wszystkie przepisy

Nasze przepisy

Nasze przepisy

Tartaletki z łososiem i twarożkiem chrzanowym z pistacjową posypką Tartaletki z łososiem i twarożkiem chrzanowym z pistacjową posypką
Przekąski Przekąski

Tartaletki z łososiem i twarożkiem chrzanowym z pistacjową posypką

SkładnikiSkładniki

  • mąka 2 szklanki
  • masło ¾ kostki
  • jajko 1 szt.
  • zimna woda 2 łyżki
  • szczypta soli
  • serek śmietankowy 400g
  • chrzan 4 łyżki
  • wędzony łosoś 200g
  • kiełki rzodkiewki 100g
  • pistacje Felix 150g

WykonanieWykonanie

Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli, dodajemy jajko oraz wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do schłodzenia, następnie wypełniamy nim foremki na babeczki (z tej porcji wychodzi ok. 18 sztuk). Na ciasto nakładamy kawałki papieru do pieczenia i obciążamy je grochem, pieczemy w 180 stopniach 10 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy farsz, mieszając serek z chrzanem i kiełkami rzodkiewki. Obieramy pistacje, a następnie siekamy. Gdy ciasto wystygnie nakładamy do niego serek smarując boki i spód babeczek, w środku układamy po kawałku wędzonego łososia i przykrywamy go serkiem. Wierzch każdej babeczki obsypujemy siekanymi pistacjami.

Produkty powiązane z przepisemProdukty powiązane z przepisem